Kohti laivasuunnittelijan uraa: Henri Saarelaisen TET-viikkoa Arctialla
Helsinkiläinen 9.-luokkalainen Henri Saarelainen oli TET-harjoittelussa Arctialla. Henrin kiinnostus jäänmurtajiin alkoi jo kahdeksanvuotiaana, kun hän pääsi opastetulle kierrokselle jäänmurtaja Sisulle. Vierailu teki suuren vaikutuksen ja siitä lähtien Henri on seurannut jäänmurtajien liikkeitä tarkasti, muun muassa Baltice.org-sivustolta. Henrin intohimo laivoihin ja jäänmurtajiin näkyy monin tavoin: hän on esimerkiksi piirtänyt jääkarttoja, rakentanut jäänmurtajien pienoismalleja ja tutustunut jäänmurtajien maailmaan lukemalla murtajista kertovaa kirjallisuutta.
Huolellinen suunnittelu vei unelmien TET-paikkoihin
Henri suunnitteli TET-harjoittelunsa huolellisesti jo seitsemännellä luokalla, ja teki listan työpaikoista, joihin hän halusi päästä harjoittelemaan. Koska hänen pääkiinnostuksensa on laivanrakennus, suunnittelutoimisto oli ensimmäisellä sijalla TET-paikaksi ja Arctia heti toisena. Nyt Henri on toteuttanut kummatkin tavoitteensa harjoittelusta. Arctiassa häntä kiinnosti erityisesti päästä näkemään millaiset jäänmurtajat oikeasti ovat. Lisäksi hän tiesi saavansa vastaukset kaikkiin niihin kysymyksiin, jotka häntä ovat jäänmurtajista askarruttaneet.
Harjoittelussa syvemmälle laivojen maailmaan
Harjoitteluviikolle sattui sekä Otson että Kontion merikoeajot ja Otson koeajolle pääsy oli Henristä erityisen mielenkiintoista. ”Olen pitkään halunnut päästä ajavalle jäänmurtajalle ja nyt se toteutui. Pääsin seuraamaan, miten aluksen operointivalmiutta testattiin. Tein myös muutamia turvallisuushavaintoja, jotka kuvasin ja kirjasin ylös. Olen päässyt tutustumaan kaikkiin Katajanokan jäänmurtajiin ja saanut perusteellisen esittelyn niiden toiminnasta. Olen tarkastellut asioita erityisesti laivasuunnittelun näkökulmasta, mikä on ollut hyvä jatke aikaisemmalle harjoittelulleni. Oli mielenkiintoista huomata, että vaikka jäänmurtajaluokat eroavat toisistaan, kaikilta aluksilta löytyy samat perustoiminnot, vaikka ne onkin toteutettu hiukan eri tavoin. On ollut hienoa nähdä laivasuunnittelun merkitys aluksen jokapäiväiseen käyttöön. Pääsin myös kuunteluoppilaaksi tekniikan palaveriin, jossa käsiteltiin kattavasti alusten teknisiä asioita.”
Henri haluaisi oppia lisää jäänmurtajien operoinnista ja esimerkiksi siitä, miten alusten operointisijoittelu suunnitellaan. "Olisi mielenkiintoista tietää, miten alusten erot ja ominaisuudet otetaan huomioon sijoittelussa, kuka tekee päätökset jäänmurtajien toiminta-alueista ja mitä koordinoiva murtaja tekee. Lisäksi monitoimimurtajiin tutustuminen kiinnostaisi kovasti."
Tavoitteena Aalto-yliopisto ja laivasuunnittelu
Henrillä on selkeä suunnitelma tulevaisuuteen: hän aikoo ryhtyä laivasuunnittelijaksi. "Tavoitteena on päästä lukion jälkeen Aalto-yliopistoon opiskelemaan laivasuunnittelua." Henrin harrastukset tukevat tätä päämäärää, sillä hän harrastaa laivakuvausta ja laivojen piirtämistä. Lisäksi hän purjehtii, ui ja soittaa pasuunaa, mikä tuo monipuolisuutta hänen tekemisiinsä.
Kiitämme Henriä harjoitteluviikosta Arctialla, mielenkiintoisista kysymyksistä ja havainnoista, ja toivotamme hänelle menestystä opinnoissa ja tulevalla urallaan.