02.04.2019
Arctia Oy mukana kansainvälisessä Polaris2019-meripelastusharjoituksessa
Arktisen rannikkovartiostofoorumin jäsenmaat ovat järjestämässä Suomen johdolla kansainvälistä meripelastusharjoitusta Uudenkaupungin edustalla. Tarkoituksena on "evakuoida yli 200 matkustajaa" helikoptereilla ja aluksilla. Tämä arktisten rannikkovartiostojen (ACGF) yhteisharjoitus Polaris2019 yhdistää Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin ja Venäjän lento- ja meripelastuskaluston harjoittelemaan aluksen massaevakuointia. Arctia Oy:n jäänmurtaja Fennica edustaa harjoitusskenaarion arktisella alueella vaikeuksiin joutunutta risteilyalusta.
HARJOITUSSKENAARIO: Polaris2019-harjoitustilanteessa arktisella alueella liikennöivän risteilyaluksen konehuoneessa tapahtuu räjähdys ja sen seurauksena tulipalo. Laivan miehistö yrittää sammuttaa tulipaloa, mutta alus alkaa ajelehtimaan. Räjähdyksessä loukkaantuu ihmisiä. MRCC Turku vastaanottaa aluksen avunpyynnön. Pelastuskohteena olevan matkustajalaivan sijainti on eteläisellä arktisella alueella, eikä lähellä ole ilma- ja merialuksia. MRCC Turku pyytää apua muilta Arktisen alueen viranomaistoimijoilta. Onnettomuuspaikanjohtaja ja lentotoiminnan koordinointi alkavat toteuttaa meripelastussuunnitelmaa, jossa keskitytään ihmisten evakuointiin onnettomuusalukselta ja pelastuslautoilta. Suomen Punainen Risti osallistuu harjoitukseen pystyttämällä evakuointikeskuksen Susiluodon merivartioasemalle.
Arctia Oy:n jäänmurtaja Fennica osallistuu harjoitukseen ollen maalialuksena. Fennicalla on mukana reilun 200 henkilön maaliosasto, jotka esittävät evakuoitavia matkustajia. Maalihenkilöstö muodostuu SPR:n, Vapepa:n, SMPS:n ja VPK:n vapaaehtoisista.
Matkustaja- sekä rahtialusliikenteen lisääntyessä alusonnettomuuksien ja ympäristökatastrofien mahdollisuus kasvaa entisestään Suomenkin lähivesillä. Tuore esimerkki on reilu viikko sitten Norjan rannikolla merihätään joutuneen risteilijän matkustajien ja miehistön evakuointi vaikeissa olosuhteissa. Maaliskuussa 2018 Arctian monitoimimurtaja Nordica avusti Rajavartiolaitosta meripelastustehtävissä Suomenlahdella. Nordica oli jäänmurtotyössä, kun se sai Rajavartiolaitokselta pyynnön suunnata Suursaaren länsipuolelle kansainvälisellä merialueella hätäilmoituksen tehneen rahtilaivan luo. Nordica otti Rajavartiolaitoksen pyynnöstä haltuunsa tilanteen johdon onnettomuuspaikalla ja hoiti yhteyksiä meripelastusjohtajan ohjeiden mukaan.
”Onnettomuustilanteet eivät ole koskaan toivottuja, mutta niin käydessä Arctian alukset pystyvät toimimaan myös hankalissa olosuhteissa ja tukemaan viranomaisia, sekä jäänmurrossa, että muissa operaatioissa. Arctian tytäryhtiön Meritaito Oy:llä on yhdeksän öljyntorjuntavalmiudessa olevaa väylänhoitoalusta avomerellä tapahtuvien öljyvahinkojen torjuntaan. Arctia Karhun Ahto satamajäänmurtaja on öljyntorjuntavalmiudessa Perämerellä ja jäänmurtaja Polariksella on sisäänrakennettu öljyntorjuntalaitteisto sekä hätähinauskyvykkyyttä. Useamman jäänmurtajan varustaminen öljyntorjuntaan olisi järkevää Suomenlahden ja pohjoisen Itämeren öljyntorjuntavalmiuden riittävän tason turvaamiseksi,” kertoo Arctian vt. toimitusjohtaja Kim Höijer.
Kyseessä on yksi suurimmista kansainvälisistä meripelastusharjoituksista lähivuosilta, joita Suomessa tai lähialueella on järjestetty. ”Harjoitus on ammatillisesti erittäin merkittävä Arctian henkilöstölle ja se edistää miehistön kouluttautumista tositoimien varalta. Haluamme tarjota miehistöllemme mahdollisuuden kouluttautumiseen sen avulla”, toteaa turvallisuuspäällikkö Pia Broumand.
Meriliikenne arktisella alueella on kasvanut viime vuosina. Arktinen alue on toimintaympäristönä erittäin haastava, ja jos siellä tapahtuisi onnettomuus, avun saaminen paikalle voi kestää useita päiviä. Ympäristökatastrofin sattuessa se koskettaisi herkän luonnon lisäksi useiden rannikkovaltioiden ihmisiä. Merellisen turvallisuuden varmistamiseksi yhteistoimintaharjoittelu on erittäin tärkeää.
Polaris2019-harjoitusta ovat olleet mahdollistamassa Rajavartiolaitoksen ja Arctian lisäksi myös Tulli, Finnpilot sekä Väylävirasto. Harjoitus on osa Rajavartiolaitoksen isännöimää Arktista rannikkovartiostofoorumia (ACGF) ja Suomen puheenjohtajuuskautta Arktisessa neuvostossa. ”Harjoitus on osa viranomaisten ja valtionyhtiöiden yhteiskuntavastuuta, josta Arctia haluaa kantaa oman osansa. On kunnia-asia päästä kehittämään yhteistyössä merenkulunturvallisuutta”, Kim Höijer toteaa.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Eija Koli, Arctia Oy
eija.koli@arctia.fi
puh. 040 725 3911